Üst çene darlığına neden olan faktörler nelerdir?
Kişinin ağız yapısının sağlıklı olması, her yaş grubu için önemli bir noktadır. Üst çene darlığı, çocukluk dönemde tedavi edilmesi gereken ağız ve diş sağlığı sorunu olup, asıl sebebi çocukların gelişim dönemlerindeyken; burun yolu ile değil, ağız yolu ile solunum yapmalarıdır. Bu durum ise; bademciklerden, eğik olan burun kemiğinden, geniz etinden, anatomik nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Üst çene darlığı olan çocukların genel olarak yorgun bir surat ifadeleri vardır ve konsantrasyon bozuklukları ile hemen fark edilebilirler. Yüzleri ise uzamaya meyillidir.
Üst çene darlığı kimlerde görülür?
Daha çok bebeklik döneminde uzun süre yalancı emzik ve biberon kullanan kişilerde, yine bebeklik ve çocukluk dönemlerinde parmak emme alışkanlığı olmuş kişilerde görülür. Solunum yolu rahatsızlıkları; üst çene darlığı ile birlikte birçok diş problemlerini de birlikte getirir. Solunum yolu rahatsızlıkları uzun süre tedavi edilmediği takdirde; bu rahatsızlıklar kronik hale gelerek, çocuk ağızdan solunum yapmayı alışkanlık hale getirir. Bu durumda ise çene yapısı ve çene yapısı ile birlikte dişlerin yapısı da olumsuz yönde etkilenir. Çok ciddi değişmeler ve anormal görüntülerin oluşması söz konusudur.
Dişler çarpık olarak çıkıyor!
Üst çene bölgesinde darlık olması, bazı ortodontik problemlerin görülmesine yol açmaktadır. Bunların en çok görüleni ve bilineni; dişlerde meydana gelen çarpıklıktır. Üst çene dar olduğu için; çocuğun çıkacak yeni dişleri çene kemiği içerisinde yer bulamayıp, çarpık olarak çıkacaktır. Aynı zamanda, dişler tam olarak kapanamadığı için çiğneme fonksiyonu tam olarak yerine getirilemez. Bu durum; çocuğu rahatsız ederek, farklı rahatsızlıkların görülmesine de temel hazırlayabilir.
Bir başka nokta ise çene kemikleri tam olarak kapanmaz ve alt çene kapanmayı yapmak için sağ ya da sol tarafa doğru kayma meyilinde olur. Bu durum ise çocuğun büyümesi döneminde, çenesinin normal dışında görünmesine yol açar.
Bu olumsuz sonuçlar nedeniyle, üst çene darlığı; erken yaşlarda teşhis ve tedavi edilmesi gereken büyük bir problemdir.
Tedavi için en uygun yaş aralığı 7-8 yaş!
Üst çene darlığının tedavi edilmesi için en uygun yaş aralığı; 7-8’dir. Erken yaşlarda teşhis edilmesi durumunda, darlık problemi; hareketli ortodontik apareylerle ve hareketli plaklarla başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Fakat; 13-14 yaşlarına gelmiş çocukların tedavi süreçlerinde hareketli apareyler kullanılamamaktadır. Bunun yerine; sabit genişleticiler kullanılır.
Unutmayın! Hiçbir şikayeti olmasa dahi çocuğunuzu erken yaşlarda diş hekimine götürmek için göstereceğiniz özen, onun yaşam kalitesini etkileyecektir.