Diş Çürüğü Nedir?
Diş çürükleri ağızlarda başlangıçta bakteri olarak başlar. Bu bakteriler gıdalar ile birleşerek temizlik aşaması sağlanmadığında diş minesi yüksek bir ihtimal ile zarar görür. Bu da çürük oluşumunu hızlandırır.
Diş Çürüklerini Nasıl Maddelendirebiliriz?
İlk aşamada diş yüzeyinde nokta nokta şeklinde delikler oluşabilir. Düzgün ağız bakımı yapmak çürük oluşumunu engelleyici faktörler arasındadır. İkinci aşamada oluşan noktacıklar çürüğe dönüşmeye başlamıştırlar. Üçüncü aşamada çürük büyümeye başlayacaktır. Son aşamada ise bakımlar yapılmazsa daha terin tabakalara nüfus eder ve daha ileri problemlere neden olabilir.
Dişte Oluşan Enfekte Yapıların Nedeni Nedir?
Dişlerde oluşan enfekte yani iltihaplanmalar bakterilerin diş çürüklerinde oluşum gösterirler. Dış tarafta bulunan tabakayı geçerek yumuşak dokulara kadar giderler. Bu da enfeksiyon oluşumunu hızlandırır. Enfeksiyonun hızlanması ile iltihap diş kökünde büyümeye başlar. Bu büyümede ağız bakımının tam yapılmaması, çok aşırı şeker tüketmek ve kırıklar etkili olmaktadırlar.
Enfekte Belirtileri Nelerdir?
Enfekte belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Diş köklerinde şişme ve kızarıklık.
Soğuk ve sıcak yiyeceklere karşı dişin göstermiş olduğu hassasiyet.
Ağız içinde koku oluşumu ve kötü tatlar.
Enfekte Aşamasında Tedavi Nasıl Uygulanır?
Tedavi uygulamalarına geçmeden önce hatırlatmak gerekirse enfekte oluşumları kendiliğinden geçmezler. Uzman bir diş hekimine görünmenizde fayda var.
Tedavi de ilk aşamada antibiyotik tedavisi ile bakteriler arındırılır. Dişte temiz bir zemin hazırlanır.
Bu aşamadan sonra dişin yapısına göre uygulanabilecek tedaviler şöyledir:
Kanal Tedavisi: İlk olarak anlatacağımız tedavi seçeneklerinde kanal tedavisi uygulaması var. Eğer diş için oldukça erken adım atılmışsa dişlerde temizleme işlemi başlatılır. Sonrasında dişin içi doldurulur. Bu doldurma işlemi ile hastanın dişlerinin kökünün iç tarafa çökmesi engellenir. Engellemeden sonra dişin uç kısımlarına kaplama yapılır.
Diş Çekiminin Yapılması: Eğer zamanında doktora gidilmediyse ve hasta herhangi bir tedavi yolu izlemediyse diş kökleri kanal tedavisi ile kurtarılamaz. Hastalar diş ağrısının şiddetlendiği durumlarda diş hekimine görünürler. Fakat bu ağrı hafif başladığında veya yukarıda saydığımız belirtileri verdiğinde doktora başvurmuş olsalar kanal tedavisi ile kurtarılabilir. Bu hastalarda diş çekimi yapılabilir.
Tuzla: Aydıntepe Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, No: 2 Tuzla/İstanbul
Mecidiyeköy: Gülbahar Mahallesi Oya Sokak No:23/A Mecidiyeköy - Şişli / İstanbul
Telefon: 444 98 63 - Faks 0(212) 272 63 47 E-Posta: info@okandis.com
Güncelleme tarihi: 02.10.2024