Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Diş Anatomisi ve Fizyolojisi Hakkında Her Şey

Diş Anatomisi ve Fizyolojisi Hakkında Her Şey

Diş Anatomisi ve Fizyolojisi Hakkında Her Şey

Dişlerin yapısı farklı dış taraftan içe doğru farklı tabakalardan oluşmaktadır. Peki, bunlar nelerdir? Bu tabakalar dış taraftan iç tarafa doğru; mine, dentin ve pulpa ve kök yüzeyde bulunan sement tabakası olarak sıralanabilir. Bu tabakalar farklı miktarlarda organik ve inorganik maddeleri içlerinde bulundururlar. Dişin sert bölümlerini: mine, dentin ve sement tabakaları oluşturur. Dişin yumuşak kısımlarını ise pulpa oluşturur. Pulpa en iç kısımda bulunur.

Diş mineleri ağız içini koruyucu özellikler gösterir. Dişlerimiz gün içinde birçok gıda ve dış etkenlere maruz kalıyor. Diş minesi ise bu etkenlere karşı dişi koruyarak zararlı etkenlerin iç tabakalara ulaşmasını engellerler. Mineler yapısal olarak vücudun en sert dokusudur. Diş minelerinin %96’lık bir kısmı kalsiyum içerir. Diş minesi sinir içermez. Bu nedenle acı veya tatlı yiyeceklere karşı duyarlı olamaz.  Diş minesi şeffaf fakat sert bir yapı içerir. Sert yapıda olmasına rağmen dış etkenlerden zarar görebilir. Birçok neden dişlerde kırılma veya aşınmalara neden olabilir. Bu nedenler arasında travmalar, diş sıkmaları veya çatlakların oluşması olarak gösterebilir.

Dişlerde bu sebepler ile gelen olaylar sonucunda eklem problemleri meydana gelebilir. Ağız hijyeniniz etkilenir. Bunun sonucunda yaşam kaliteniz etkilenir. Görülen sorunların sonunda dişlere dolgu uygulanabilir. Diş sıkmalarınız var ise bu sorunlar içinde gece plakları uygulanabilir.

Dentin Nedir?

Dentin diş tabakalarında 2. Kısımda bulunur. Yapısı bahsettiğimiz mineden daha yumuşaktır. Fakat kemikten daha sert bir yapıya sahiptir. Her insanın dişinin rengi birbirinden farklı olabiliyor. İşte dişlere rengini veren yapı da dentindir. İçinde çok sayıda pulpa bulunur. Pulpaların yapılarında sıvı bulunur. Diş minesi zarar gördüğünde işleme pulpa girer. Dişler hassasiyete daha meyilli olurlar. Bu yüzden diş minelerinizi korumalısınız. Yaş skalası yüksek olan kişilerde mine inceldiği için diş sararmaları daha yaygın olarak görünürler. Dişlerde çürük oluşumu göründüğünde ve bu çürüklerin seviyesi ilerleyip dentine ulaşıyorsa dişler temizlenmeli, dolgu yapılmalıdır.

Peki, Pulpa Nedir?

Pulpalar kök kısmında bulunurlar. Koruyucu bir yapıya sahiptirler. Pulpalarda sinirler oldukça fazladırlar. Zarar görmeleri çürük nedenli olabilir. Ağrı hassasiyet yapabilir. Özellikle soğuk havalarda veya soğuk bir gıda alımında. Ağrı çok şiddetli ise uzman bir diş hekimi muayenesi ardından kanal tedavisi uygulanabilir.