Diş hekimine hangi durumlarda gidilmelidir?
Diş kırılması, diş eti problemleri, çene kırıkları, dişin yerinden çıkması ve diş ağrısı gibi sebeplerden dolayı mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Diş ağrısı birçok soruna neden olabilir!
Ağrıyan dişler, kişilerde pek çok soruna sebep olabilir. Uzun süre geçmeyen ve dayanılmaz şekilde kronikleşmiş diş ağrılarında vakit kaybedilmeden diş hekimine başvurulmalıdır. Ağrıyan dişin üstünde veya arasında yer alan yemek artıkları; diş ipi ve diş fırçası kullanılarak kesinlikle temizlenmelidir. Dişlerin doğru bir şekilde temizlenmediği durumlarda kişiler ağrı yaşayabilir. Kişiler, ağrıyan dişlerinin geçmesi için ağrı kesiciler kullanmamalıdır. Öncelikle uzman bir diş hekimine gitmeli gerekli müdahaleler hekim tarafından yapılmalıdır. Gelişen bazı durumlarda iltihaptan dolayı diş şişebilir ve buna bağlı olarak yüzde şişlik görülebilir. Böyle bir durumda acilen önlem almak için şiş olan yere soğuk kompres yapılmalıdır.
Diş kırılmalarında kanamaya dikkat!
Diş kırılmalarında en önemli nokta kırılan dişin parçası kaybedilmemesidir. Ayrıca kırılan kısım uzman bir diş hekimi tarafından koruma altına alınmalıdır. Kırılan dişin eski işlevine kavuşması için vakit kaybedilmeden diş hekimine başvurulmalıdır. Ayrıca, diş hekimine başvurulmadan önce kırılan dişin bulunduğu bölgede herhangi bir kanama oluşmuş ise mutlaka temiz bir bez ile basınç yapılmalıdır.
Diş kırılmaları, dişlerin oynaması veya yerinden çıkması ya da ağız yaralanmaları gibi olumsuzluklar çoğunlukla basketbol, futbol vs. gibi sporları yaparken oluşan çarpma ve düşmeler sonucunda meydana gelmektedir. Diş kırıklarını önlemek için ağız koruyucusu kullanılmalıdır.
Daimi dişin yerinden çıkması
Daimi dişin yerinden çıkması gibi durumlarda dişin bulunması oldukça önemlidir. Yerinden çıkan dişi kök bölgesinden tutulmamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca kişiler çıkan dişin yerini su ile çalkalamalıdır. Sudan başka herhangi bir madde ile temizlenme işlemi yapılmamalıdır. Örneğin; sabun, dezenfektan ve diş macunu gibi temizlik ürünleri ile temizlenmemelidir. Dişin kırık olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Kişilerin diş sağlığı açısından zaman önemlidir. Böyle durumlarda karşılaşan kişiler vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmalıdır.
Diş eti problemleri
Diş etine bağlı yaralanmalar, diş eti kanamaları ve diş eti iltihapları gibi diş etlerinde problem yaşayan kişiler acil olarak tedavi edilmelidir. Diş eti problemleri, yanak dokusu veya dil ısırıkları, bir yerden düşme ya da spor yaralanmaları gibi bazı durumlarda ağız içi hasar görebilir. Herhangi bir diş eti problemi yaşayan kişiler vakit kaybeden uzman bir Periodontoloji uzmanına görünmelidir.
Çene kırıkları
Genellikle ağır bir darbe sonucunda oluşan çene kırıkları görülür. Çene kırıklarının tedavisi mümkündür. Çene kırığı olan kişiler zaman kaybetmeden uzman bir ağız, diş ve çene cerrahına başvurmalıdır. Tedavi aşamasında kırık parçaların eski haline getirilmesi amaçlanır. Kemiklerin kaynaşabilmesi için plak, protez, vida ve splinter gibi araçlar kullanılır.