Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Diş Travmaları ve Korunma Yöntemleri

Diş Travmaları ve Korunma Yöntemleri

Diş Travmaları ve Korunma Yöntemleri

Diş travmaları, dişlerde oluşan ve yaygınlık gösteren bir durumdur. Travmalar; dişlerin kırılması, yerinden çıkması gibi durumlarla örneklendirilebilir. Travmalar yeni yürümeye başlayan çocuklarda görülse de genellikle çoğunluk 7 ve 10 yaş arasında görülebilir. Özellikle okul çağına başlayan çocuklarda sık görülebilir. Travmanın getirdiği durumlardan korunmak için bilinç kaybı baş ağrısı, kusma gibi durumlar yok ise kesinlikle uzman bir çocuk diş hekimine başvurmalısınız.

Başvuracağınız pedodontist size doğru tedavi planlaması çıkaracaktır. Tabi bütün bunların beraberinde sakin olmalısınız ve diş hekimini bilgilendirmelisiniz. Tıbbi işlemlerin uygulanması haricinde göstereceğiniz durum çocuğunuzu da psikolojik yönde olumlu etkileyecektir.

Süt Dişleri Oluşumu veya Gelişimi Döneminde Travma Zararları Nelerdir?

Süt dişleri oluşumunda travmalar görülebilir ve bu travmaların zararları görülebilmektedir. Travmaya bağlı olarak yalnızca süt dişleri zarar görmeyebilir. Süt dişleriyle birlikte çene kemiği de zarar görebilir. Bu yüzden süt dişleri oluşumunda dişlerin muayenesi iyi bir şekilde yapılmalı, travmaların önüne geçilmelidir. Genellikle 1-5 yaş aralığında görülme oranı artan çocuklarda travma görülme oranı artmaktadır. Travmalar dişlerin yerinden çıkması ya da dişlerin gömülü olması şeklinde görülebilmektedir. Travma ile çıkan dişler yerine tekrar yerleştirilmeye çalışılmamalıdır. Bu daha çok zarar verebilir.

Okul Dönemindeki Çocuklarda Ne Gibi Diş Travmaları Yaşanır?

Gelişmekte olan çocuklarımızda genellikle süt dişlerinin tersine diş köklerinde kırıklarla karşılaşılabilir. Bu gibi karşılaşılan durumlarda ise tedavinin başarılı olabilmesi için erkenden doktora başvurmak önemlidir. Kırılan dişin sinir dokusunu kaybetmemesi için hemen bir süt içerisine koyup hekime götürmeniz önemli bir rol izleyecektir. İlk bir saat içerisinde götürülen diş yapıştırılabilir. Sinir dokusu hasar gördüyse ilk olarak sinir tedavisi yapılır.

Diş Travmalarından Korunmak İçin Ne Gibi Önlemler Alınabilir?

Günümüzde hayatımızı kolaylaştıracak alanlarda bilgimizin olması gerektiği gibi anne ve babaların çocuklarda yaşanabilecek diş travmalarında kendilerini bilgilendirmeleri gerekmektedir. Acil durumlarda yapılan doğru müdahaleler olumlu tepkimeler verecektir. Çocuklarınız spor yapıyorsa ağız koruyucu aparat kullanılabilir. Özellikle basketbol ve futbol gibi sporlarda.