İmplant Kemik Nakli Nasıl Yapılır?
İmplantları uygulamak için kemiğin hacmine dikkat edilmesi gerekir. İmplant kemik nakli uygulaması halk arasında; kemik grefti, implant kemik nakli veya bir başka deyişle kemik aşılama olarakta bilinebilir. Uygulaması yapılan bu implant tekniği ileri seviye implant tekniğidir. Bu implant tekniği uygulaması kemik yüksekliği ve kalınlığı olmayan hastalarda, ağzın içinden veya dışından kemik alınmaya uygun yerlerden kemik alınarak ince görülen çene kemiğine vidalarla alınan kemiğin sabitlenmesi uygulamasıdır. Yapılan işlem ile kemiğin düşük hacimli olduğu bölgede kemiğin hacminin artması hedeflenir.
İmplant Kemik Nakli Yaptırmalı Mıyım? İmplant Kemik Nakline Hangi Durumlarda İhtiyaç Duyulur?
İmplant uygulamalarında kemiğin ince veya sert olduğu durumlarda işlemi gerçekleştirmek mümkün olmayabilir.
İmplant kemiğine şu gibi durumlarda ihtiyaç duyulabilir:
Diş bulunmayan ağızlarda veya çene kemiği sorunu olan yani çene kemikleri ince olan hastalarda kalça bölgesinden kemik alınarak çene kemiği kalınlaştırılabilir. Kemik kalınlaştırma işlemi yapılmak istendiğinden sert bir kemik alınmasına ihtiyaç duyulur. Bu nedenle kemik kalça kemiğinden alınır.
Kemikler Hangi Bölgeden Alınır?
Ağız İçi Bölgeler
Ramus (Alt çenedeki azılar ve azıların arka bölgesi
Simfisiz ( Alt çene ve ön bölgesi)
Palatal (Üst çenedeki dişlerin arkasında bulunan bölge)
Tüber (Üst çenede bulunan 20 yaş kısmı)
Ağız Dışı Bölgeler
Bacak Kemiği
Kalça Kemiği
Kafatası Kemiği
Diş Kemiği Nakli Tedavisi (Ameliyatı) Nasıl Yapılır?
Tedaviye başlamadan önce kesinlikle uzman bir diş hekimine görünmelisiniz. Hekiminizin oluşturacağı tedavi basamaklarını uygulayıp ameliyat kararı alındıysa; ilk olarak panoramik röntgen ile detaylı olarak incelenir, plan yapılır. İmplant uygulamalarında uygun kemik genişliği yok ise ve tedavi işleminde kemik nakline karar verilmişse gerekli işlemler yapılabilir. Tedavide bu aşamalardan sonra dental volumetrik tomografiler çekilmesi önerilir. Tomografi ile alanlar daha rahat görünür. Daha sonra anestezi işlemi altında ameliyat gerçekleştirilir.
Kemik Naklinden Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleştirildikten sonra tamponlar ağız içinde 20 dk. süre ile bekletilir. 48 saat boyunca 10 dakikada bir buz tedavisi uygulanması önerilir. Atılan dikişleri zorlamamak ve zarar vermemek için ağızın çok fazla açılmaması gerekir. Ameliyattan sonra sinirleri olumsuz yönde etkilememek için sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durulması önerilir.