Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Diş Dolgusu Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş Dolgusu Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş dolgusu ne zaman değiştirilmelidir?

Diş dolgusunun ne kadar süre sonra değiştirileceği ve dayanıklılığı; hem işlemden geçen hastanın ağız ve diş sağlığı hijyenine olan titizliği, hem de yapılan dolgunun miktarı ve kullanılan malzemeler ile yakından ilişkilidir. Dolgunuzun çok büyük olmadığını ve dişin tam sağlıklı olduğunu düşünecek olursak; yıllar boyunca kullanabilirsiniz. Mesela:

  • Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır.
  • Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir.
  • Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.

Dolgu neden değiştirilmelidir?

Dolgunun değiştirilmesini gerektirecek bazı durumlar vardır. Bu durumları şöyle açıklayabiliriz:

  • Dolgu düşer veya yerinden oynar: Bu faktör hem hekimin hem de hastanın kendisi tarafından saptanan en kolay sebeptir. Yanlışlıkla dolguyu yutmadıysanız dolgunuzu değiştirmeniz gerektiğini anlarsınız.
  • Dolgu üzerinde çatlak ve kırık oluşumu: Altın dolgu haricindeki diğer yapılı dolgular zaman geçmesine bağlı kırılabilir veya çatlayabilir. Buna neden olan; tüketilen sert bir yiyecek ya da dolgunun altında başlamakta olan yeni bir çürüğe bağlı dolgu altının desteksiz kalması sorunudur.
  • Dolgu kenarlarında sızdırma: Diş üzerine yapılan dolgu dişin yapısı ile kimyasal reaksiyona girmeyeceğinden diş ile sınırlı bağlantıya sahip olur. Altın ve gümüş amalgam dolgu ile diş arasında mekaniksel bağlantı varken; estetik kompozit dolgu ise mekano-kimyasal bağlantı sağlanır. Yıllar geçtikçe diş ve dolgu arasında bu bağlantıda çözülme ve aralanma gelişebilir. Ağız içindeki çürük nedeni bakteriler ise bu aralanmalardan sızarak dolgu altına doğru ilerleyip dentin dokusuna ulaşarak çürüklere yol açabilir.
  • Dolgunun yıllar geçtikçe yıpranması: Dişler ve dolgular zamanla aşınır ve yıpranır. Bazen de bu aşınmalar diş yüzeyine kadar ilerleyerek çürüklere neden olabilir.
  • Dolguya yakın bir dişte çürük oluşumu: Dolgu yapılırken öncelikli amaç; sağlam diş dokumasını korumaktır. Dişin diğer yüzlerinde başlayan bir çürük oluşumu, eski dolgunun altına doğru ilerleyerek büyük hasara yol açabilir. Amalgam ve altın dolguların onarımı mümkün olmadığından dolayı eski dolgunun sökülerek değiştirilmesi gerekecektir.