Biberon çürüğü nasıl oluşur?
6. ay ile birlikte bebeklerde katı beslenme başlar. Bununla birlikte bebeklerde biberon ile süt verimi yapılır. Bazı bireyler sütün besleyiciliğini arttırmak için süte bal veya pekmez katarlar. Bunun yanı sıra bebeklere uyumadan önce daha rahat uyuyabilecekleri düşünülerek biberonla süt içirilir. Biberonla verilen sütler gece uyumadan önce diş tabakası üzerinde kalacaktır. Tükürük salgısı azaldığı için dişler temizlenmez ve çürük oluşumu hızlanır. Gece beslenmesinden kaynaklanan çürükler, yeni çıkacak olan dişlerinde çürümesine neden olacaktır. Diş minesinde bozulmalar görülebilir. Bu çürükler üst çenede bulunan dişlerde görülür. Daha sonra diğer dişlerde de yayılım gösterir. Verilen sütlerin yanı sıra biberonla verilen meyve suları, emziklerin bala veya şekere batırılıp verilmesi de çürük oluşumunu hızlandırır.
Biberon çürükleri tedavi edilebilir mi?
Biberon çürükleri elbette tedavi edilir. Oldukça etkili ve gelişmiş tedaviler mümkündür. Fakat aşırı ilerlemiş vakalarda bu çürüklerin tedavisi zorlaşabilir. Bu tedavilerin başlamasında en önemli nokta ailelerin erken dönemde fark etmeleri ve muayenelerin aksatılmaması. Tedavi edilemeyen geç kalınan dişlerde çekilmesi gerekebilir. Bebeklerde biberon çürükleri için ameliyat söz konusu değildir. Kısa süreli birkaç seanslık tedaviler ile diş çürükleri alınır. Tedavi gerçekleştirilir. Tedavisi gerçekleştirilen bebeklerin bundan sonraki süreçte ailelerinin bal, pekmez gibi gıdaların verilmemesi önerilir. Sağlıksız olan dişler ilerde çocuklara rahatsızlık verebilir, hayatlarının her alanında olumsuz etkileyebilir. Bu gibi şikayetler için uzman pedodonti hekimine muayene olabilirsiniz.
Biberon çürüklerini engellemek için neler yapılabilir?
Biberonla bebeklerin uyuması engellenmelidir. Biberonla birlikte, yalancı meme ile birlikte şekerli besinlerin verilmesi kesilmelidir. Dişleri beslenme sonrası hafif nemli bez yardımı ile silebilirsiniz. 1 yaşından sonra çocuklar düzenli olarak pedodonti uzmanına götürülmelidir. Ara öğün olarak lifli besinler tercih edilebilir.
Tuzla: Aydıntepe Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, No: 2 Tuzla/İstanbul
Mecidiyeköy: Gülbahar Mahallesi Oya Sokak No:23/A Mecidiyeköy - Şişli / İstanbul
Telefon: 444 98 63 - Faks 0(212) 272 63 47 E-Posta: info@okandis.com
Güncelleme tarihi: 02.10.2024