Diş Bozuklukları ve Genetik Hastalıklar Nelerdir?
Çene ve yüz alanında oluşan kusurlarının çoğunluğu genetik oluşumlar sonucunda ortaya çıkabilir. Genetik oluşumların haricinde ise çevresel olaylarda gösterilebilir. Bunlara örnek olarak; radyasyon ve kimyasal maddeler gösterilebilir. Gelişme sorunlarının genetik kısmı çoğu kez sendromlar beraberinde oluşurlar. Oluşumda genetik hastalıklarına örnek olarak şunlar gösterilebilir:
Kemiklerde oluşan gelişme bozuklukları ve genetik unsurlar
Dişlerde oluşan gelişme bozuklukları ve genetik unsurlar:
Yumuşak dokularda gelişme bozuklukları ve genetik unsurlar
Diş Dizilimi Bozuklukları Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilirler?
Bunun sebeplerine birçok örnek verebiliriz. Örneğin hasta anneden küçük bir çene babadan ise büyük bir çene yapısı almıştır. Dişler bu nedenle çeneye sığmayabilir. Sığmayan dişlerde çarpraşıklık meydana gelecektir.Bunun dışında hastanın küçüklükten edindiği alışkanlıklar gösterilebilir. Bunlar; parmak emme alışkanlıkları, tırnak yeme alışkanlıkları ve uzun süre dudak emme alışkanlıkları gösterilebilir. Bunun sonucunda dişlerde ve çene kemiklerinde problemler ortaya çıkabilir. Bunlar hem diş dizilimini hemde çene kemiklerinde problemlere neden olurlar. Hastanın doğuştan dişlerinin eksik olması ve süt dişlerinin erkenden düşmesi de sebepler aradında gösterilebilirler. Braketlerle ortodondik tedaviler uygulanabilir. Bunun dışında tel tedavisi veya şeffaf plaklarlada tedavi uygulanabilir.
Alt ve Üst Çenede Kapanış Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Kapanış bozukluğu tedavileri hastanın yaşına göre değişebilir. Hasta büyüme çağındaysa hastanın büyümesinden yararlanılarak hastanın çenenin pozisyonu düzeltilebilir. Eğer hasta büyüme çağını geçtiyse ve ilerleyen yaşlardaysa o zaman iki seçenek önümüze geliyor. Bunlardan birincisi hastanın dişlerini çene kemiğine doğru hareket ettirerek kapanış problemlerini çözmek. İkincisi ise ortodontik cerrahi tedavisi uygulanması olur. Bu işlemde de çene kemiği düzeltmesi yapılır. Mutlaka zamanında uzman bir diş hekimine tedavi olmayı ihmal etmeyin.
Tuzla: Aydıntepe Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, No: 2 Tuzla/İstanbul
Mecidiyeköy: Gülbahar Mahallesi Oya Sokak No:23/A Mecidiyeköy - Şişli / İstanbul
Telefon: 444 98 63 - Faks 0(212) 272 63 47 E-Posta: info@okandis.com
Güncelleme tarihi: 02.10.2024