Diş taşı (tartar) nedir?
Dişler düzenli bir şekilde plağa maruz kaldığında; üzerinde meydana gelen sert mineral birikintisine diş taşı, yani tartar ismini veriyoruz. Diş taşı diş yüzeylerine yapışır ve ancak; diş fırçası ve diş ipi gibi ağız bakımını sağlamaya yarayan ürünlerin yardımı ile temizlenebilir. Dişlerin altında bulunan sert ve iniş-çıkışlı hat, bu durumun bir işaretidir. Diş taşı ayrıca, diş eti çizgisinin altında da gelişebilir. Dişlerdeki diş taşı birikintisinin uzaklaştırılması için uzman bir diş hekim muayenesi gerekir. Sonrasında sağlanacak iyi bir ağız bakım alışkanlığı ile bu oluşumların yeniden gelişmesi engellenebilir.
Diş taşı oluşumunun belirtileri nelerdir?
Diş taşı veya tartar olarak isimlendirdiğimiz bu birikintiler; yoğun bir şekilde bakteri içerirler. Sertleştiği için fırçalama yardımı ile de çıkmaz. Sonucunda ise diş etlerinin tahrişine neden olarak; iltihaplanmaya, kanamaya ve ilerleyen sürede diş eti hastalıklarına sebep olur. Diş taşları, diş eti çizgisinin altında görülmeye başladığında, kanamaya yol açabilecek kaba şişliklere neden olabilir. Diş eti çizgisinin üzerindeki birikintiler; sarı ya da bronz renkte olup, uzaklaştırılmaması halinde daha fazla da büyüyebilir. Diş eti çizgisinin altında gelişen birikintiler ise kahverengi ya da siyah renklidir. Periodontoloji uzmanları tarafından yapılan diş taşı temizliği işlemi ile başarılı bir şekilde uzaklaştırılabilirler.
Diş taşları nasıl önlenir?
Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekimini ziyaret etmek; diş taşının yeniden oluşmasını engellemeye yardımcı olan hususlardır. Her 6 ayda bir ya da diş hekiminizin uygun gördüğü sıklıkta kendisini ziyaret etmeniz; diş taşının ne kadar sürede oluştuğunu ya da oluşup oluşmadığını görmesini sağlayacağı ve bu doğrultuda tavsiyeler vereceği için önemlidir. Ayrıca; diş taşları, plaklara, üstünde gelişebilmesi için daha yapışkan bir yüzey alanı sağlayabileceği için; çürük ve diş eti hastalığı gibi çok daha ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Eğer, böyle bir sorununuz var ise diş taşlarınızın temizlenmesi için vakit kaybetmeden bir Periodontoloji uzmanı ile görüşmelisiniz.
Tuzla: Aydıntepe Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, No: 2 Tuzla/İstanbul
Mecidiyeköy: Gülbahar Mahallesi Oya Sokak No:23/A Mecidiyeköy - Şişli / İstanbul
Telefon: 444 98 63 - Faks 0(212) 272 63 47 E-Posta: info@okandis.com
Güncelleme tarihi: 29.05.2024