Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Diş Tedavisine Başlamadan Önce Nasıl Karar Verilmelidir?

Diş Tedavisine Başlamadan Önce Nasıl Karar Verilmelidir?

Diş Tedavisine Başlamadan Önce Nasıl Karar Verilmelidir?

Diş sorunları ile karşılaşan ve diş hekimine gelen hastaların tanı aşamasından önce hekimi ile tıbbi hikayesini paylaşması gerekmektedir. Bu olaya anamnezde diyebiliriz. Anamnez hastanın hikâyesini oluşturan bir döngüdür. Bu bilgiler yalnızca hastadan değil hasta yakınlarından da alınabilir. Tıbbi hikayesi işlemini 4 şekilde inceleyebiliriz.

  • Tıbbi Anamnez: Bu gruba ait hastalarda hasta hastalığını hala geçirmekte veya geçmişte yaşamış olduğu hastalığı hakkında hekimine bilgi vermelidir. Hastanın tıbbi hikâyesi olarak da genelleyebiliriz.
  • Aile Anamnez: Hastanın yaşamış olduğu rahatsızlıkların aile bireylerinde olup olmadığını detaylı bir şekilde görmemizi sağlayan bilgileri kapsar.
  • Diş Anamnezi: Ağız da oluşan rahatsızlıkları bütünü ile ele alan bir çeşittir.
  • Şimdiki Zaman Anamnezi: Hastanın mevcut yaşadığı diş sorunlarının yapılan görüşmede dile getirilmesidir. Geçmişte böyle bir sorunla karşılaşıp karşılaşmadığı hastaya sorulur.

 

Muayeneler Nasıl Yapılmalıdır?

Anamnezler muayene de önemlilik teşkil eder. Sadece başarılı bir sonuç almada değil aynı zamanda hasta-hekim ilişkisinin de başarılı kurulmasını sağlar. Bunun için titiz muayene şarttır. Tedavi öncesi hastadan veriler toplanır, tanı konur ve tedavi planlanması yapılır. Muayene de tıbbi anamnezin alınması diş tedavisi sırasında kolaylık sağlayacaktır.

Bazı hastalar sağlık geçmişlerini tam olarak anlatmazlar. Bazıları ise hekimin yönelttiği sorulara net olarak yeteri kadar cevap vermezler. Diş tedavisinde güzel bir yanıt alınması isteniyorsa hastaların mutlaka anamnezlerini eksiksiz anlatmaları gerekmektedir. Diş hekimi almak istediği bilgileri aldıktan sonra tedaviye başlayacaktır. Tıbbi sağlık geçmişler alınmadan önce hastaya bilgilendirmeler yapılmalıdır. Hasta tıbbi geçmişini anlatırken konuşması kesilmemelidir. Hasta sorunlarını anlatacaktır.

Yazılı Soruların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Yazılı bir şekilde hazır olan soruların avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Diş hekiminin zamanını almaz,
  • Tüm hastalara standart yaklaşım sağlanır.
  • Hekim ile bire bir görüşmede sorulması gereken soruların bölümlerin belirlenmesine oluşum sağlar.
  • Hastanın alışkanlıkları, zührevi hastalıkları varsa bu alanların doldurulmasında yardımcı olur.
  • Listedeki soruların detaylı olması gerekir, yoksa hastalar yanlış anlayabilirler.