Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Otizmli Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

Otizmli Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

Otizm hayat boyu süren, kişilerin iletişim ve sosyal ilişkilerini etkileyen bir bozukluktur. Otizmli çocuklar fiziksel olarak özürlü değildir, dışardan bakıldığında normal görünüştedirler. Bu nedenle sorunu fark etmek ve tanı koymak zaman alabilmektedir.

Otizm, erken çocukluk döneminde tanı konulan ve dil ve iletişim yetersizlikleri, sosyal eksiklikler, tekrarlayıcı hareketler ile karakterize bir davranış sendromudur.

Yurdumuzda normal çocukların ağız-diş sağlığı sorunlarının ne kadar ileri boyutlarda olduğunu düşünürsek; otizmli çocuklarda bu durumun daha da kötü olacağını tahmin etmek hiç de zor olmayacaktır.

Otizmli çocuklarla iletişim kurmak çok kolay olmadığından; her türlü eğitimlerinde olduğu gibi ağız-diş sağlığını koruma yöntemlerinin de öğretilebilmesi için sabırla uğraşmak ve sık sık ve sürekli tekrarlarla çocukları alıştırmak gerekir. Bu konuda öncelikle ailelerin eğitimi çok önemlidir. Çünkü ancak çocukla bire bir ve devamlı olarak ilgilenen bir kişi bunu başarabilecektir. Ancak kendisi ağız-diş sağlığını nasıl koruyabileceği konusunda bilgi sahibi değilse, doğal olarak başarılı olamayacaktır.

Otizmli çocuğu olan aileler bu konu ile ilgilenen bir diş hekimine (genellikle pedodontistler) düzenli aralıklarla (3 ay) ve sık sık giderlerse; hem diş hekimi ve çocuk arasında iyi bir iletişim kurulacak; hem de aileler bu konuda bilmeleri gerekenleri öğreneceklerdir. Çürükler ve/veya dişeti problemleri de basit ve ağrısız yöntemlerle önlenebilecektir.

Ancak çürükler, ağrılar, abseler ortaya çıktığında; otizmli çocukların normal muayenehane şartlarında tedavileri mümkün olamamaktadır. Bu gibi durumlarda hastalar genel anestezi altında hastane ortamında tedavi edilirler. Bu şartlarda hastaların gerekli olan tüm diş tedavileri tek seansta bitirilerek sorun çözülmektedir.

Otizmli çocukların ağız-diş sağlıklarını korunması için yapılması gerekenler diğer çocuklardan farklı değildir; önemli olan her şeyi bıkmadan tekrar tekrar yapmak ve diş hekiminizle iletişimi kesmemektir.