Diş eti ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
Diş eti ameliyatı; ağız bakımının yanlış ve yetersiz yapılması, kalıtımlar sebepler ve dış görünümde meydana gelen çeşitli diş eti hastalıkları nedeniyle yapılır. Bu diş eti rahatsızlıklarının seviyesine ve çeşidine göre farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi diş eti ameliyatıdır. Kendi içinde de türlere ayrılan diş eti ameliyatlarından hangisinin tercih edileceğine, mevcut diş eti hastalığının derecesine göre karar verilir.
Diş eti nasıl kesilir?
Diş etlerinin kesilmesi gerekeceği durumlarda diş etlerini uyuşturmak için iğneler ve bazı jellerden yararlanılır. Böylece yapılan işlemin hissedilmemesi sağlanır. Bu işlem, aynı zamanda lazer tedavisi ile de yapılabilmektedir.
Diş eti ameliyatı ne kadar sürer?
Diş eti ameliyatının genellikle belli bir süresi bulunmamaktadır. İşleme alınacak dişlerin sayısı ve yapılacak ameliyata göre, işlem süresi değişiklik gösterebilir. Hastada yalnızca tek dişin dahil edileceği bir operasyon 15 dakika sürüyorken, diş sayısının artması ile işlem süresi de artmaktadır. Kesin olmamak ile birlikte bu sürenin yaklaşık bir saate kadar uzayabileceğini söyleyebiliriz.
Diş eti ameliyatı sonrasında şişlik görülür mü?
Ameliyat esnasında dişler ve diş etler zorlanacağı için; diş etlerinde belki yüzün görünen kısmında şişlik oluşması söz konusu olabilir ve bu beklenen normal bir durumdur. Şişliklerin inmesine yardımcı olması için beşer dakika aralıklarla buz ile uygulama yapılması faydalı olacaktır.
Diş eti ameliyatı sonrasında ağrı olur mu?
Diş eti ameliyatı sonrasındaki iyileşme süreci ağrılı geçebilmektedir. Fakat, uzmanınızın reçete edeceği ağrı kesiciler ile bu süreci en hafif şekilde atlatabilmeniz mümkündür. Bazen normal ağrıların haricinde, daha şiddetli ağrılar da duyulabilir. Bu ağrıların şiddeti artar ise hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
Hamilelik sürecinde diş eti ameliyatı yapılabilir mi?
Hamilelik sürecinde rutin kontroller ve diş taşı temizliği yapılabilir. Bunun dışındaki tedaviler için tedbir olması açısından, genellikle hamileliğin ikinci üç aylık dönemi beklenir. Ama, acil bir tedavi söz konusu ise bu tedavi hamileliğin her döneminde yaptırılabilir. İşlem anestezi gerektiriyor ise anne adayı, Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoruna danışmalı ve izin almalıdır. Ayrıca, diş röntgeni çekilmesi gerekiyor ise kurşun önlük giyilmesi gerekir. Ertelenebilir durumda olan tedavilerin, doğum sonrasına bırakılması çok daha iyi olacaktır.