Diş Lezyonu Nedir? Nasıl Oluşur?
Diş lezyonları dişleri çevreleyen parçaların değişiklik göstermesiyle oluşur. Bu parçalarda oluşan değişikliklere diş lezyonu adı verilir. Diş lezyonlarına sebep olarak iltihaplanmaları ve travmaları örnek gösterebiliriz. Diş lezyonlarının genel olarak oranlarına baktığımızda ise iltihaplanmaların sebebiyet vermesini daha çok oranda görebiliriz.
Bu Lezyonlar Hangi Yollarla Oluşabilir?
Dişlerde oluşan lezyonlara iltihap oluşumlarını veya yaşanan travmalar lezyonlara örnek nedenler olarak gösterilebilir. Peki dişteki lezyonlar nasıl oluşur? Oluşumları 3 farklı maddede gösterebiliriz.
Diş lezyonları kanallar ile, dişleri çevreleyen diş eti ile veya dolaşım sistemi ile oluşum gösterebilirler.
Kanallar ile oluşan lezyonlar ilk olarak dişlerin çürümesiyle başlar. Dişlerimizde 3 farklı tabaka vardır. Bunlar: dayanıklı mine tabakası, daha alt bir kısımda dent tabakası ve en altta pulpa kısmından oluşmaktadır. Dişler lekelenme ve ardından çürümeye başlıyorsa eğer bu işlem mine tabakasında kendini gösterir. Tedavi yapılmaz ise dent tabakasına kadar iner. İleri bir seviyede ise pulpa odasına kadar ulaşır. Pulpa odasında sinir olduğundan bu seviyede dişlerde ağrı çok fazla hissedilecektir. Pulpa köklere temas ettiğinden kanal oluşumunda lezyon oluşacaktır. Kanal şeklinde varlık gösteren diş çürükleri diğer dişlere de tehdit unsuru oluşturacaklardır. Dişlerin sağlığını bozmaması adına var olan çürükler tedavi ettirilmeli ve diş sağlığı sağlanmalıdır.
Bir başka neden olarak diş etini oluşturan kısımları gösterebiliriz. Eğer dişler tam anlamıyla doğru bir ağız bakım ile temizlenmiyor ve yeteri kadar hijyen değilse bakteriler diş etlerine tutunur ve dişlerin çürümesi için potansiyel oluştururlar. Sadece çürüme değil aynı zamanda diş etlerine tutunan bakteriler diş etlerinde kanama gibi tepkimeler gösterebilirler. Kanama yoluyla da bakteriler farklı bölgelere ulaşıp çoğalabilirler.
Dişte Oluşan Lezyonların Nedenleri Nelerdir?
Her dişin boyutları uzunlukları kalınlıkları aynı olmayabilir. Bu durumda yiyecekleri yerken her diş birbirinden farklı güç uygular. Bunun yanı sıra dişleri gece sıkmak, diş gıcırdatmak, daha fazla çiğneme işleme uygulanması diş lezyonlarının nedeni olarak sıralanabilir. Genellikle diş lezyonları 20 li yaşlarda 20 lik dişlerin gömülü kalmasıyla kendilerini gösterebilirler. O yüzden mutlaka her dönemde ağız ve diş muayenelerinizi aksatmamanız gerekmektedir. Yapılan teknik muayeneler ve doktorunuzun uygulacağı tedaviler ile lezyonlarınızdan kurtulabilir veya oluşum sağlamadan önleyebilirsiniz.