Ağız Kuruluğu Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Ağız kurulukları ağız içinde tükürük salgılamasının işlevinin azalması ile ortaya çıkar. Bu tükürük salgılarının azalması ile nemsiz bir zemin oluşur. Nemsiz ağızda da kuruluk meydana gelir. Bu kuruluklar ilaçlardan da kaynaklanabilir. Bu ilaçlar ağrı kesiciler ve depresyon ilaçları olarak örneklendirelebilir. Tükürüğün ağız içerisinde bir çok görevi vardır. Bunu sindirim ve dişleri koruma olarak gösterebiliriz. Ağız kurulukları farklı önemli hastalıklarında alarmını verebilir. Bu yüzden uzman bir diş hekimine muayene olmanız gereklidir. Bu muayeneler sizi her türlü riskten koruyacaktır.
Ağız kuruluğunun nedenlerine bir kaç örnek verebiliriz. Bunlara; bir veya birden fazla ilaç kullanımları, süregelen kronik hastalıklar veya kanser tedavileri olarak örnek verebiliriz.
Ağız Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?
Ağız kurulukları belirtileri sıklıkla kendini gösterecektir. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız mutlaka en yakın zamanlı muayene olunuz. Belirtiler ağız içinde nemsizlik ile kendini gösterecektir. Ağız içinin kuru olması ve tükürüğün miktarının azalması ağızda koku yapabilir. Bu kokular gün içerisinde sosyal yaşantınızda sorunlar yaşatabilir. Günlük yaşamınızda bu sorunlar sizi psikolojik anlamda yorabilir. Bir diğer belirti ise dişlerin çürümesi ve yutkunmada güçlük yaşamalar olacaktır. Ağızın kuruması ve nemin azalması ile daha çok susama hissi yaşayabilirsiniz.
Ağız Kuruluğunda Tanı Nasıl Konur?
Öncelikle kendinizde kuru olan yiyecekleri yemek yemek istediğinizde neden içeceksiz yiyemiyorum, ağzım neden sürekli koruyor veya neden ağzımı sürekli tükürükleme ihtiyacı duyuyorum gibi sorularla karşı karşıya kalıyor musunuz? Bunların cevabı yanıtsa yüksek ihtimalle ağız kuruluğu sorunuyla karşı karşıyasınız demektir. Bu durumda tükürük akış oranınızın da ölçülmesi gerekmektedir. Belirli sürelerle çiğneme oranınıza bakılacaktır.
Ağız Kuruluğu Tedavisinde Nasıl Bir Yol İzlenilmelidir?
Ağız kuruluğunda ve ağız içi diğer hastalıklarda en önemli önlemlerden biri de ağız bakımıdır. Ağız hijyenini sağlamak gerekiyor. Diş macunu, diş fırçalarını dişlere uygun olarak seçmek gerekiyor. Bununla birlikte gargara kullanılabilir. Eğer ağız temizliğinin nasıl ve ne aralıklarla yapılması gerektiği hakkında bir bilginiz yoksa mutlaka hekiminize gittiğinizde bununla ile ilgili de bilgi alınız.
Tuzla: Aydıntepe Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, No: 2 Tuzla/İstanbul
Mecidiyeköy: Gülbahar Mahallesi Oya Sokak No:23/A Mecidiyeköy - Şişli / İstanbul
Telefon: 444 98 63 - Faks 0(212) 272 63 47 E-Posta: info@okandis.com
Güncelleme tarihi: 29.05.2024