Diş Sızlaması Nedir ve Neden Oluşur?
Dişlerin sıcak veya soğuk, tatlı veya ekşi gibi gıdalara veya dışardan diş fırçalama gibi temas ve darbelerle ağrı olmasına diş sızlaması denir. Diş sorunları yaşayan hastaların çoğunda görülebilen bir şikâyettir. Diş sızlamalarının nedenleri arasında birçok şeyi sayabiliriz. Bunlara; dolgulu dişlerin eskimesine, kırılan dişler, dişlerde çürük oluşumu, yanlış diş fırça kullanımı ve yanlış diş fırçalama teknikleri gösterilebilir. Diş etindeki iltihap oluşumları sızlamalara örnek gösterilebilir. Sızlamalar kanamaları beraberinde getirebilir. Bu gibi sorunlar diş sızlamalarına yol açacaktır.
Diş Çürümeleri Sızlamayı Arttırır Mı?
Diş çürümeleri sızlamalara neden olarak elbette gösterilebilir. Diş çürümesini ise en çok tetikleyen durumlar tatlı ve şekerli yiyecekler ve bu yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda dişlerin temizlenmemesi. Temizlenmeyen diş yüzeyi bakterilere oldukça müsait olacaktır. Dişlerinizi fırçalamak ve gargaralamak yararlı olacaktır. Diş çürümeleri başlangıçta şiddetli ağrılar ve sızlamalar vermeyebilir. Fakat sonrasında tedavi edilmediği takdirde şiddetini arttıracaktır.
Diş Sızlamaları Nasıl Geçer?
Diş sızlamalarınız için öncesinde uzman bir hekime muayene olmanız iyileşme süreci için yararlı olacaktır. Diş sızlamalarınızın sebebi bilindiğinde o doğrultuda tedavi çizelgesi hazırlanabilir. Diş hekiminiz size en uygun olabilecek tedaviyi hazırlayacak ve uygulayacaktır. Sert olmayan diş fırçaları, doğru fırçalama teknikleri ve diş ipleri ile tedavi desteklenebilir. Çürük sorunlarında ise önce tedavi olunması gereklidir. Dişteki çürüklere dolgu veya kanal tedavisi uygulanabilir.
Diş Sızlama Tedavilerinde İyileşme Dönemi Nasıl Olmalıdır?
Diş tedavileri uygulandıktan sonra kısa zaman dilimi kadar hassasiyet hissedebilirsiniz. Bu oldukça normal bir durumdur. Fakat bu durum hala devam ediyorsa mutlaka tekrar diş hekiminize muayene olunuz, hekiminize danışınız. Unutmayın ki iyi bir tedavi iyi bir iletişimle başlar. Tedavi sonrasında da düzenli olarak muayene olmanız dişlerinizin sağlığı açısından iyi olacaktır.
Günlük Ağız Bakımım Nasıl Olmalı?
Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalısınız. Fırçanızı aşırı sert seçmemelisiniz. Günlük aşırı olarak dişlerinizi fırçalamak dentin açığa çıkmasına sebep olabilir. Bu yüzden yumuşak diş fırçası seçmelisiniz. Bunun yanı sıra gargara ve diş ipi de kullanabilirsiniz.
Tuzla: Aydıntepe Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, No: 2 Tuzla/İstanbul
Mecidiyeköy: Gülbahar Mahallesi Oya Sokak No:23/A Mecidiyeköy - Şişli / İstanbul
Telefon: 444 98 63 - Faks 0(212) 272 63 47 E-Posta: info@okandis.com
Güncelleme tarihi: 02.10.2024