Kıkırdak Nakli Nedir?
Kıkırdak nakilleri, kıkırdağın yüksek derecede hasar görmesi ile ve başka işlemlerle tedavi edilememesi durumlarında yapılan nakil işlemleridir. Yapılması istenen bu tedavi uygulamalarında hasar gören kıkırdak ve başka işlemler ile tedavisi mümkün değilse donörden nakil alınarak kıkırdağın iyileştirilmesi istenmektedir. Bu yapılan tedavi planlanması sağlıklı bir donörden alınacaktır. Bu sebeple eskisinden daha iyi bir kıkırdak yapısı elde edilecektir. Hasta eskisinden daha iyi kıkırdağa sahip olacaktır. Elde edilmesi istenen sonuç en iyi bu yöntemden elde edilecektir.
Kıkırdak Yapısı Ameliyat Öncesinde Nasıl Hazırlanır?
Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da temizlik en önemli noktalardan birisidir. Bu nedenle dokunun hijyenide oldukça yüksek tutulmalıdır. Maksimum temizlik sağlanmalıdır. Ameliyat öncesinde kıkırdak dokusu temizlenmelidir. Bu temizlik yapılırken yapıya zarar verilmemelidir. O yüzden dikkatli davranılmalıdır. Nakil yapılacak yapı ameliyat zamanına kadar özel solüsyon içlerinde 10 derece gibi bir sıcaklıkta saklanmalıdırlar. Ameliyatada buz dolu bir kutunun içinde buza herhangi bir temas yapılmadan getirilirler.
Kıkırdak Nakilleri Nasıl Yapılırlar?
Öncelikle hastaya iyi bir muayene ve tanı koyulmalı sonrasında da ameliyat var ise planlaması iyi yapılmalıdır. Hasarlı dokuların yerleri iyi belirlenmelidir. Donörden alınan kıkırdak ile belirlenen bölgede olan hasarlı kıkırdak yapısı ile değişiklikler yapılır. Donörden alınan bu yapının konulacak yerle uyumlu olması ameliyatın başarısını büyük bir yönde etkileyecektir.
Kıkardak nakilleri ikiye ayrılırlar. Bunlar birinci nesil ve ikinci nesil kıkırdak nakilleri olarak ikiye ayrılarlar. Birinci nesil kıkırdak nakillerinde doku örneği alınır, üretilirler ve hasarlı bölgelerde bölgenin altına enjekte edilirler. Son zamanlarda matriks adı verilen taşıyıcılar ile doku içinde üretimleri yapılır. İkinci nesil kıkırdak nakillerinde hasarlı bölge hazırlanır, kıkırdak hücreleri hazırlanır ve hasarlı bölgeye yerleştirilirler. Kıkırdak nakillerinde en önemli avantajlardan biride dokuya zarar verilmeden hücrelerin hasarlı bölgeye istenilen miktarlarda aktarılabilmesidir.
Tuzla: Aydıntepe Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, No: 2 Tuzla/İstanbul
Mecidiyeköy: Gülbahar Mahallesi Oya Sokak No:23/A Mecidiyeköy - Şişli / İstanbul
Telefon: 444 98 63 - Faks 0(212) 272 63 47 E-Posta: info@okandis.com
Güncelleme tarihi: 29.05.2024