Hepatit Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Hepatit hastalıkları karaciğerde meydana gelebilmektedirler. Hepatit B; Hepatit B virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. B virüsü grupta yalnızca biridir. C türü ve HIV de bunların içinde yer alab virüs türleridir. Kan teması ve cinsel yollarla bulaşabilir. İlk zamanlarda belirti vermeyebilir; fakat ilerleyen zamanlarda, hastalığın diğer aşamalarında belirti vermeye başlayacaktır. Hastalığın ilerleyen aşamalarında tedbir alınıp tedavi olunmadığı takdirde karaciğer kanserine yol açabilir.
Hepatit Nasıl Oluşur?
Virüslerin oluşması ile, vücut sisteminde oluşan hasarlar ile, yıllarca süre gelen ilaçların kullanımı ile oluşabilir. Karaciğeri etkileyen ve kötü sonuçlar oluşturan birçok virüs vardır. Bunlar A, B, C, D ve E virüsü olarak ayrılabilir. Vücutta yayılmaya ve vücudun dengesini bozmaya yarayan virüslerdir. B virüsü HIV virüsüne göre daha yaygın ve daha bulaşıcıdır.
Ağız, Diş Sağlığı ve Hepatit
Ağız sağlığı ve kontrollerinde bulaşıcılığı oranı en yüksek hastalıklardan biri de hepatit B ve C’dir. Diş hekimleri hepatit aşılarını olmalıdırlar. Ağızla direk temas olan bu işte kanama olağandır. Bu nedenle hepatit B aşılarını olmayan hekimlerde virüsün tek damla ile bulaşma riski oldukça yükseliyor. Riski oldukça yüksek olan diş hekimlerinin gerek hastanın sağlığı gerek kendi sağlığı açısından dikkat etmesi gerekmektedir. Hastaların daha önceden durumla ilgili doktoruna hepatit özgeçmişini anlatması gerekmektedir. Çünkü bu gibi olaylarda hastalar durumlarını saklayabiliyorlar.
Hepatitli Hastalarda Tedavi Nasıl Olmalıdır?
Diş hekimlerinin tedaviye oldukça hassas yaklaşmaları gerekmektedir. Hastaların diş şikâyeti ile geldiklerinde hepatit hastalıklarını belirtmeleri tedavi için önemli bir aşama olma özelliği taşıyacaktır. Hekimlerin bu durumda eldiven ve maske kullanmaları iyi bir önlem olacaktır. Eldiven ve maskenin yanı sıra hekimin gözleri içinde gözlük kullanması iyi olacaktır. Çünkü bir tek damla kan hastalık için büyük tehdit oluşturacaktır.
Hepatitli Hastalarda Diş Problemleri?
Hepatit virüsünü taşıyan hastalarda en birincil örnek olarak kan hastalıkları görülür. Kanın pıhtılaşmasında sorunlar görülecektir. Bu sorunlar diş etlerinde kanamalarda oluşturabilir. Kanama görülen ağızlarda koku ve iltihapta oluşabilecek riskler arasındadır. Bu gibi durumlarda diş tedavisinin yanı sıra kanamalara neden olan diğer (hepatit) hastalığı da kontrol altında tutulmalıdır. Çünkü kanamanın asıl nedeni hepatittir. Sorunun aslı tedavi edilmez ise yalnızca ağız ve diş tedavisi yanıt vermeyecektir. Kullanılacak ilaçlarda hastanın doktoru ile iletişimde olunmalıdır. Bunun yanı sıra diş fırçalama ve temizleme işlemleri de aksatılmamalıdır.