Bebeklerde İlk Diş Ne Zaman Çıkar?
Bebeklerde sağlıklı bir ağızda dişler, yaklaşık 6 veya 7 aylık bir sürede çıkabilir. Diş çıkarma dönemleri 3-4 aylıkken olabileceği gibi 1 yaşındada çıkabilir. Bu aşamada genetik faktörlerde önemli rol oynuyor. Dişlerin ilk dişten ziyade tamamlanması 27 aya kadar sürebilmektedir. Çünkü dişlerin yapısı farklı olabilir. Hangi dişin daha önce çıkacağı üzerine belirli bir sıralama yoktur.
Bebeğimin Diş Çıkardığını Nasıl Anlarım?
İnsan anatomileri ve gelişim dönemleri farklılık gösterebilir. Bu nedenle her bebeğin diş çıkaracağı yaş ve dönemleri aynı olmaz. Bazı bebeklerde diş çıkarma dönemleri ağrısız geçer fakat bazı bebeklerde ağrılar görülebilir. Bebeğiniz bu dönemlerde gecelerş uyumada zorluk ve huzursuzluk hissi yaşayabilir. Diş çıkımının ağrılı geçtiği dönemlerde kilo kaybı ve çok aşırı olmasada ateş yükselmeleri görülebilir. Bu belirtilere ek olarak; huysuzluk, geceleri uykusuzluk, ateş, dişlerin çıkmayı zorlaması ile salya akması gibi sonuçları sayabiliriz. Bu dönemlerde küçük ve henüz kendilerini tam anlamıyla ifade edemeyen bebeklerimiz yatıştırılmalılar ve rahatlatılmalılar. Bu dönemde uzman bir hekime danışabilir, yardım alabilirsiniz.
Dişi Kaşınan Bebeğe Nasıl Yardımcı Olunur?
Dişi kaşınan bebeklerinize rahatlaması için dişlerini onunla kaşıması için seçeceğiniz ürünler plastik ve boyalı olmamalıdır. Diş kaşınmalarını sebzelerlede rahatlatabilirsiniz. Mesela havuç ile rahatlatabilirsiniz. Bebekleriniz bu işlemi yaparak dişlerini rahatlarken mutlaka yanında olun. Boğazına parça kaçırmaması için oturur pozisyonda olmasına özen gösterin. Bebeğinizin diş etlerine temiz bir bezle masaj yapmak rahatlatacaktır. Bu dönem huysuz geçebilir, bu nedenle bebeğinize destek verebilir kucağınıza daha çok alabilirsiniz. Sizin kucağınızda daha huzurlu hissedecektir. Ateşi ve ağrıları dinmiyorsa mutlaka tekrar doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.
Diş Çıkarma Döneminde Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Bebekleriniz dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren diş temizliğine özen göstermelisiniz. Dişler temiz bir bez yardımı ile ıslatılıp temizlenmelidir. Düzenli olarak yapacağınız temizlik dişlerin gelişimi için önemli olacaktır. Günlük diş temizlemelerini sabah ve akşam olarak yapabilirsiniz. Bebeğinizin yaşı ilerledikçe diş fırçalamaya özendirmelisiniz. Bunun için diş fırçalayabileceği yaşlarda yanında diş fırçalayıp motive edebilirsiniz. Diş fırçalamaya başladığında çocuklar için üretilen diş macunlarından kullandırmalısınız.