Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Engelli Hastaların Tedavilerinde Anestezi Uygulamaları ve Tedavi Planlaması

Engelli Hastaların Tedavilerinde Anestezi Uygulamaları ve Tedavi Planlaması

Engelli hastalarda da normal sağlığı daha farklı düzeydeki hastalar gibi diş sağlığı korunmalıdır. Sağlık sorunları kişiden kişiye göre değişebilir. Engelli olan kişilerin, psikolojik durumlarınada bakılarak tedavi seçenekleri hazırlanmalıdır. Psikolojik açıdan tedaviye uyum sağlayabilecek hastalarda lokal anestezi yapılabilirken, durumu ağır ve uyum sağlayamayan hastalarda ise genel anestezi ile tedavi uygulanabilir. Uygulanan bu işlem için tek seans yeterli olabilir. Kaybedilen ve tedavisi yaptırılmayan kişilerde konuşma bozukluğu ortaya çıkabilir. Bu durum kişinin konuşmasında bozukluk oluşturabilmektedir. Konuşmada bozukluk yaşayan kişilerde günlük aktiviteleri verimli yaşayamama sorunu ile birlikte eğitimde de psikolojik olarak zorlanmalar görülebilmektedir. Bu nedenle bu hastalarımızın kontrolleri yaptırılmalı ve tedavileri eksiksiz olarak uygulanmalıdır. Sağlıklı dişlere sahip olmak herkesin hakkıdır. Sağlıklı dişler beslenmede de önemli bir artı kazandıracaktır. Bu da bedeni daha sağlıklı daha zinde tutacaktır.

Engelli Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılabilir?

  1. Küçük olan veya biberon gibi ürünler aracılığıyla beslenmesi gereken kişilerde süt veya şekerli alım yapıldıktan sonra mutlaka dişler temizlenmelidir.
  2. Gıda alımlarını elinizden geldiğince gece yapmamalısınız.
  3. Eğer hastamıza belirli besinleri alacağı gıdalar verilmişse mutlaka şekerli gıdalar tüketilmemelidir.
  4. Yapışkan yiyecekler yendikten sonra ağız temizlenmeli.
  5. Hastanın dişlerinin takibi aksatılamamalı, hikayesi ve durumu hekime aktarılmalıdır.

Engelli Hastalarda Diş Sorunları Neden Sıklıkla Görülür?

Engelli hastalarda diş sorunları sıklıkla görülen bir sorundur. Peki bu sorunlar neden sıklıkla görülür? Bunlara birkaç örnek verebiliriz.

Bunların ilkine ağız yapısı örneği vererek başlayabiliriz. Hastanın doğuştan gelen ve genetik özellik gösteren ağız yapısı veya geçirilen ateşli rahatsızlıklar diş çürümelerine daha sağlam bir zemin hazırlayabilmektedir. Bazı engelli hastalarda doğuştan diş bozuklukları görülebilmektedir. Bu tür hastalarımızın mutlaka en küçük temel yaştan kontrolleri yapılmalıdır. Yoksa daha şiddetli diş rahatsızlıklarına yol açabilir.

Diğer bir neden de ağız, çene ve kas hareketlerini tam olarak yerine getiremeyen hastalarda ağız içi işlevler yerini tam anlamıyla yerine getirememektedir. Bu durumda çürümelere yol açabilir.

Son olarak ise bazı engelli hastalar farklı nedenlerden şurup ağırlıklı ilaçlar kullanabilmektedirler. Kullanılan ilaçların ardından diş temizleme ve diş fırçalama işlemleri yerine getirilmeyen hastalarda diş hassasiyeti ve diş çürükleri görülebilmektedir.