Diyabet hastaları ağız ve diş sağlıklarını ihmal etmemeli!
Diyabet (şeker hastalığı) toplumumuzda en sık görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Ağız ve diş sağlığı hastalıklarıyla da yakından ilgili olan diyabet hastalığı, kontrol edilebilen bir hastalıktır. Ağız ve diş sağlığının bozulması, sistemik hastalıkları tetiklerken, sistemik hastalıklar da ağız ve diş sağlığımızı bozabilmektedir. Bu nedenle kişilerin rutin kontrollerini ve ağız ve diş bakımlarını aksatmamaları gerekmektedir. Diyabetli kişilerin diş tedavisi esnasında oluşabilecek durumlara karşı, hekimlerine hastalıklarını bildirmeleri gerekmektedir.
Diyabetli kişilerde ne tür ağız ve diş problemleri gelişir?
Diyabetli kişilerde ağız kuruluğu neden olur?
İdrar sık çıkma, tükürük bezlerinde bozulmalar ve kullanılan ilaçlar gibi sebeplerle şeker hastalığı olan kişilerde ağız kuruluğu gelişebilir. Bunun sonucunda da konuşma ve beslenme sırasında ağız mukozasının travmatize olması ve ağız enfeksiyonu gibi durumlarda çoğalma görülebilir.
Şeker hastalığı olan kişiler ağız ve diş bakımlarına dikkat etmeli!
Sağlıklı bir yaşam için ağız ve diş sağlımız olmazsa olmazımızdır. Diyabetli kişilerin ise ve ağız ve diş sağlıklarına daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Düzenli ağız bakımları, eksiksiz olarak yapılmalıdır. Tüm bunların yanı sıra diyabetli hasta, diş hekimine tedavi öncesi hastalığını söylemelidir. Diyabetli kişilerde çok farklı bir işlem yapılmamasına rağmen, diş hekimi buna uygun şekilde tedaviye başlayacaktır. Güvenilir sağlık kuruluşları hastalara işlem öncesi, kronik bir hastalıkları olup olmadığını ve de geçirdiği ameliyatları zaten soracaktır. Diş hekimi bunu öğrenerek, hastanın diyabet tipini ve de hastanın kullandığı ilaçların tedaviye bir etkisi olup olmadığı, yan etkilerini, diğer ilaçlarla etkileşimini bilerek tedaviyi uygulayacaktır.
Diş tedavisine tok karnına gidin
Diyabetli kişilerin tedaviye genellikle beklememeleri adına, erken saatlerde gitmeleri ve tok olmaları önerilmektir. Kullanılan ilaçlar bu süreçte hekim kontrolünde ihmal edilmemelidir. Oral antidiyabetik ilaçlar, genel anestezi ile yapılacak büyük cerrahi operasyonlarda hastanın kendi hekimiyle irtibata geçilerek 48 saat önceden bırakılmalıdır. Hastalar tedavi öncesinde sağlık kurumunda çok bekletilmemelidir. Hipoglisemi riskine karşı tedavi öncesi önlem alınmalıdır. Hastada iltihaplanma varsa işlem öncesinde diş hekimi gözetiminde antibiyotik kullanımına başlanmalıdır.