Protetik Diş Tedavisinin Önemli Yardımcısı: Dental İmplantlar
Köpek balığı dişlerinin en iyi yanı; tekrar tekrar büyüyebilmesidir, kendi kendine ve sadece sekiz günde. Bu nedenle bu deniz canavarları rahatlıkla ve korkusuzca her şeyi ısırırlar ve dişleri kırılsa bile, dişsiz kalma tehlikesi yaşamazlar. Ancak insanlarda durum farklıdır; bir diş kaybedildiğinde artık yenisi çıkmayacaktır. Yüzyıllar boyunca en iyi diş hekimleri bile buna bir çare bulamamışlardır. Diş kuronunu yenileyebilmişlerdir, fakat diş kökünü asla. Ama artık bu geçerli değil. 40 yılı aşkın süredir diş hekimleri kaybedilen diş köklerini implantlar ile telafi edebilmektedirler.
Hangi Durumlarda İmplanta Gerek Duyulur?
Ana hatlarıyla implant uygulamak için dört değişik endikasyon vardır:
1- Tek diş eksikliği
Bu olgularda; yan dişlerin kesilmesine gerek kalmadan, tek diş eksikliklikleri implant yapılarak giderilebilir.
2-Dişler arasında uzun boşluk olması (Birden fazla diş eksikliği)
Diş boşluğunun çok uzun olduğu olgularda; yapılacak uzun köprünün taşınabilir olması, yani yüklerin uygun dağılımı için ya çok sayıda dişin kesilerek köprüye dahil edilmesi, ya hareketli (çıkarılıp takılan) protez yapılması ya da implant tedavisi yapılması gerekir
3-Arkada hiç diş olmaması (Dişsiz sonlanma)
Bu olgularda; genellikle hareketli protez kullanmak istemeyen hastalar için tek seçenek implant tedavisidir.
4-Tam dişsizlik
Hiç dişi olmayan hastalarda; protezin hem daha az yer kaplaması, hem de çok iyi bir tutuculuğu olup yerinden oynamaması için implantlar kullanılarak implant destekli protezler yapılabilir. Ayrıca hareketli yerine sabit (çıkarılıp takılmayan) protez yapımı amacıyla da implantlar kullanılarak implant destekli protezler yapılabilir. İlk muayene sonucunda, implant tedavisinin sizin için geçerli ve uygulanabilir olduğu belirlenirse; diğer aşamaların planlamasına geçilebilir. Planlama için radyografik incelemeler, model analizleri, bazen de tahliller ve tıbbi konsültasyonlar gerekmektedir.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
• Yaş esas olarak çok önemli değildir. Ancak, implant yapılması için hastada büyümenin tamamlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Büyüme kızlarda ortalama 18, erkeklerde ise 20-22 yaşlarında tamamlanır. Büyümenin tamamlanıp tamamlanmadığı radyolojik olarak tespit edilir.
• Hastalar ağız bakımlarına çok özen göstermelidir. Yetersiz ağız bakımı (kötü ağız hijyeni), çoğunlukla implant çevresinde bir enfeksiyona neden olur ve implantın ömrünü oldukça kısaltır. Ayrıca hastaların en az yılda bir kez kontrol için diş hekimini ziyaret etmeleri gerekir.