Dişler neden çürür? pH değeri 5.5 altında olan asitli içeceklere dikkat edin!
Diş minesinde erimelerin başlamasıyla, dişlerde çürümeler görülür. Bu çürümeler, ağız içerisindeki pH değerinin 5.5’in altına düşmesiyle oluşur. Çoğu gazlı ve meyveli içeceğin pH değeri 5.5’in altındadır. Özellikle bu grupta olan kola, 2.7 değeriyle en yüksek asitli içecek olup, sirkeden bile daha asitlidir.
Yani kola ve türevi olan içecekler, genç yaşta oluşan diş çürümelerinin en önemli nedenidir. Yalnızca; doğal kaynak sularının pH değeri 5.5’in üzerindedir.
Asitli içecekler ergenlik çağında daha çok tüketiliyor!
Asitli içecekler, özellikle ergenlik döneminde olmak üzere; her yaşta dişlere yüksek oranda zarar veriyor. İçilen bir içeceğin asit miktarı ne kadar yüksek ise diş minesinde de o kadar yumuşama görülür. Diş Hekimleri Birliği Uzmanları’nın yaptıkları bir araştırmada; bir günde 4 bardak asitli içecek içmenin; 12 yaş grubunda %25.2, 14 yaş grubunda ise %51.3 gibi bir oranda etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Bu verilen yanı sıra; özellikle ergenlik dönemindeki gençlerin, asitli içecek tüketme alışkanlıklarının çok yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmaya dahil edilen 1.000 çocuktan; 12 yaş grubunda olanların 3/2’si, 14 yaş grubunda olanların ise %92’sinin asitli içecek içtiği saptanmıştır. Her iki yaşa dahil olan çocukların ise %40’ından fazlası günde üç ya da daha fazla bardak sayısı kadar asitli içecek tüketiyorlar. Bu alışkanlığın devam etmesi durumunda; toplumumuz insanlarının, sağlıksız ağızlı bireylerden oluşmasının önüne geçilemeyecektir. Unutulmamalıdır ki; günde içilen bir bardak asitli içecek bile diş çürüğü oluşumlarını ciddi bir şekilde tetikliyor.
Asitli içecek tükettikten sonra dişlerinizi fırçalamayın!
Asitli içecek tüketiminden sonra dişlerinizi fırçalamayın. Böyle bir durumda; diş fırçalamak, dişlerin yüzeyinde aşınmalara neden olabilir. Asit yüzünden yumuşayan diş minesi ise fırçalama sonucunda zarar görerek çürüme riskini artırabilir.
Asitli içecekler tüketildikten hemen sonra; ağızda kalan asit kalıntıları mümkün olduğunca nötr edilmelidir. Bunun en sağlıklı yolu ise şekersiz sakız çiğnemektir. Çünkü; sakız tükürük üretimini artırır ve kalan asitleri nötrleştirir.
Annelere tavsiyeler!
Çocuğunuzun beslenme çantasına asit içerikli içecekler yerine süt ya da ayran koymayı tercih edin. Çocuğunuz sütü ve yoğurdu sadece bir şekilde tüketmekten hoşlanmıyorsa; sütü kakao ile tatlandırabilir ya da meyveli yoğurtları tercih edebilirsiniz.
Birçok ülkede bulunan okullarda satışları durdurulan asitli içecekler, ağız ve diş sağlığına verdiği bu zararların yanı sıra; her başka gün türlü sağlık sorunları ile ilişkilendirilebiliyor. Bu sağlık sorunları;
Bilinçli bir ebeveyn olarak; çocuklarınızın asitli içecek tüketmemeleri için gerekli özeni muhakkak gösterin.