Süt dişleri neden önemlidir?
Çocuklarda tüm süt dişlerinin değişmesi 13-14 yaşa kadar sürebilir. Süt dişleri çiğnemeye yarar. Uzman bir diş hekimi tarafından muayene edilen çocukların süt dişlerinin altında daimi dişlerin tomurcukları olduğu görülür. Bu daimi dişlerin tomurcukları zaman içerisinde gelişir ve üstteki diş düşer, yerine daimi diş gelir.
Süt dişleri nasıl tedavi edilir?
Süt dişleri aynı sürekli dişlerde olduğu gibi çürüğün derinliği ve boyutuna göre tedavi edilir. Süt dişlerine yapılacak herhangi bir tedavi sürekli dişlere zarar vermezken yapılan tedavilerin amacı süt dişlerini sağlıklı bir şekilde düşme yaşına kadar ağız içerisinde tutmaktır. Çok derin olmayan çürüklerde dişe uygun dolgu materyali ile restore edilir. Çürüğün daha derinleşmiş ve dişin sinirlerine ulaşmış süt dişlerinde ise süt dişlerinin sinirlerinin bir kısmı veya tamamı alınarak kanal tedavi uygulanır. Daha derin çürükmüş diş ve enfeksiyon yaratmış süt dişlerinin ise çekilmesi gerekebilir. Böyle durumlarda süt dişinin çekimi sonucu oluşan boşluğun korunması ve düzgün bir diş diziliminin sağlanması için hastaya yer tutucular kullandırılır.
Süt dişi travmaları
Erken dönemde kaybedilen süt dişleri çocukların beslenmesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle de çocukların büyüme ve gelişimi etkilenir. Süt dişleri alttan gelecek sürekli dişler için bir rehber ve yer tutucu görevi görür. Erken dönemde süt dişlerinin kaybedilmesi dişlerde çapraşıklıklara, dişler arası uyumların bozulmasına ve ortodontik problemlere neden olabilir. Konuşmanın öğrenilmeye başladığı yaşlarda süt dişlerinin ağızda tam olması oldukça önemlidir. Özellikle ön süt dişlerinin erken kayıplarında bazı sesler doğru telaffuz edilemeyebilir. Bu durum ileride devam eden konuşma bozukluklarına yol açabilir. Aynı zamanda süt dişlerinin erken kaybedilmesi çocuklarda birtakım psikolojik problemlere de yol açabilir. Ön bölge süt dişlerinin erken kaybedilmesi çocukların dişlerinden utanması, arkadaşlarının yanında gülümsemek istememesi gibi davranış problemlerine yol açmakta ve bu durumda çocukların özgüven gelişimini kötü yönde etkilemiş olur.
Tuzla: Aydıntepe Mahallesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, No: 2 Tuzla/İstanbul
Mecidiyeköy: Gülbahar Mahallesi Oya Sokak No:23/A Mecidiyeköy - Şişli / İstanbul
Telefon: 444 98 63 - Faks 0(212) 272 63 47 E-Posta: info@okandis.com
Güncelleme tarihi: 15.12.2024