Randevu Al
Hemen Ara
Whatsapp

İLETİŞİM FORMU

Mesajınız Gönderilmiştir, Teşekkür Ederiz.
Lütfen Tüm Alanları Eksiksiz Doldurunuz.
İLETİŞİM FORMU

Braket Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Braket Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Braket nedir?

Braket, halk arasında “diş teli” olarak adlandırılan ve diş çapraşıklarının, eğriliklerinin düzeltilmesi amacıyla kullanılan tıbbi bir materyaldir. Braketlerin yardımıyla dişler kısa ve uzun sürede değişiklik göstermekle beraber, hizalı bir şekilde sıralanır.

Braket çeşitleri nelerdir?

  • Metal braketler: Diş üzerine yapıştırılarak uygulanan ve diş teli dendiğinde ilk akla gelen türdür. Yüksek kalitede paslanmaz çelik malzeme kullanılarak üretilir.
  • Damon braketler: Self lipating braket olarak da isimlendirilen bu modelde, kapak bulunur. Görünümü metal olan türe benzerdir. Ark teli, braketin oluk kısmından serbest bir şekilde kayabilir, bunu tutan kapaklardır. Bu modelde sürtünme azdır, bundan dolayı tedavi hızlı sonuç verebilir.
  • Seramik braketler: Estetik yönden son zamanlarda büyük ilgi görmeye başlamıştır. Seramik braketler opak beyaz renkte olup, metal olan braketlere göre bir tık daha büyük ölçüdedir. Bunun anlamı, yiyecek birikiminin fazla olabileceği anlamına geldiğinden bu braketi kullanan kişilerin ağız ve diş temizliğine çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.
  • Invisalign (telsiz tedavi): Bilinen diş telleri yerine şeffaf ve hareketli yapıda plaklar kullanılan bu yöntemde; plaklar kişiye özel ölçü alınmış olarak hazırlanır. Plak sayısı dişlerdeki çapraşıklık durumuna göre değişebilir.
  • Lingual braketler: Lingual braketlerin maliyeti diğer braket maliyetlerine göre daha fazladır. Kişiye özel hazırlanır; dişlerin ön yüzeyine değil, arkasına yerleştirilir. Dolayısıyla konuşma ve gülümseme esnasında görünmezler. Estetik yönden kaygısı olan kişiler için ideal bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyebiliriz.

Braketler neden kırılır?

Braketler dayanıklı malzemelerden üretilir, bu nedenle çok sık kırıldığına şahit olmayız. Nadiren yaşanan bu durumun sebebi genellikle sert yiyeceklerin tüketiminden kaynaklanıyor. Kabuklu sert yiyeceklerin dişlerle kırılması veya ısırılması ile braketlerde kırılma görülebilir.

Kırılmaya neden olan bir diğer faktör ise uygulama sırasında kullanılan yapıştırıcı malzemenin zaman geçtikçe zayıflayarak yerinden çıkmasıdır. Kırılma olmasa bile yapıştırıcı malzemenin zayıflaması ve braketlerin çıkmasına neden olması durumunda yeniden yapıştırılması gerekir. Aksi taktirde, tedavinin başarısı zarar görebilir.